Ако бях главен редактор на вестник „24 часа“ …

… и Софийският градски съд току що беше постановил, че съм нарушил правата на блогъра Еленко, ето какво щях да направя:

1. Щях да вляза в блога на Еленко и да се извиня. Щях да му пратя и електронно писмо, пак със същата цел.

2. Щях да публикувам голям материал на първа със заглавие: „Извинявай, бе, Еленко!“ и да разкажа на вътрешна страница как съм сбъркал, публикувайки негова авторска снимка без коректно цитиране, как съм си взел поука и никога вече няма да правя така.

– В същия материал щях да обясня как съм разбрал колко е важен „Интернет-а“ и да обещая, че за в бъдеще всички журналисти от изданието ще се съобразяват с правата на техните онлайн колеги. Щях да използвам същото изказване, за да напомня на всички читатели, че имам уеб сайт, на който гледам сериозно и че тази случка ме е накарала още по-сериозно да се отнасям към това, което правя онлайн. (Нали точно Часовете и Труд се хвалеха преди време със страхотното интернет присъствие, което щяха да изградят… резултатът не го коментираме…)

– Накрая щях да призова всички печатни медии да започнат да се отнасят с внимание към писаното онлайн и да им обясня, че „интернет“ сам по себе си не е източник на информация.

2.  В следващия си брой щях да направя интервю с Еленко и да го оставя да си каже болката. Към интервюто щях да публикувам мнения на още 3-4 ключови блогъри и отношението им към печатните медии. На база на всичко това щях да дам своя коментар, в който отново да кажа, че съм преосмислил всичко.

3. След интервюто на Еленко щях да му дам 100-те лева, които съдът ме задължи да му дам. После щях да му дам и останалите 900, които не съм длъжен да му давам. И щях да резервирам заведение за партито на блогърите по случай победата им над мен и да покрия част от разноските по купона. В замяна на лек брандинг на място, разбира се, и по една поздравително-извинителна картичка за всеки блогър… заедно с копие от вестника с интервюто с Еленко. Щях да пратя фотограф и репортер, които да отразят събитието.

4. Щях да поканя Еленко за дългосрочен консултант по интернет въпросите и заедно с него да започна да разработвам истинско онлайн присъствие.

И щях да обърна нещата в моя полза…

Понякога нещата никак не са сложни по време на комуникация в криза – важно е да не се взимаш кой знае колко насериозно и да си откровен с хората 🙂

Реклами

2 thoughts on “Ако бях главен редактор на вестник „24 часа“ …

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s